Мозъчно възпаление може да е причината за затлъстяване при младите хора

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2019 в 14:24 1658 1

Снимка Pixabay

Мозъчно възпаление може да е причина за затлъстяването при младите хора, твърдят учени от университета в Сао Пауло, цитирани от Medicalxpress. Възпалението засяга важни области, които отговарят за контрола върху апетита, емоциите и когнитивните функции. 

Учените са изследвали особеностите на мозъка при тийнейджъри със затлъстяване, на възраст 12-16 години. Сред доброволците било открито влошаване на състоянието на бялото вещество, което влияе върху синтеза на инсулина, хормонът, който подпомага регулирането на кръвната захар. Според специалистите това мозъчно нарушение може да бъде съпоставено с развитието на инсулинорезистентност.

Друг извод сочи, че при тийнейджърите със затлъстяване се наблюдават специфични мозъчни увреждания, които водят до резистентност към хормона лептин. Това е хормон, който се изработва от мастните клетки и спомага за регулиране на нивото на енергията и запасите от мазнини.

Поради измененията, които настъпват, мозъкът престава да реагира на лептина и мастните клетки започват да изработват все по-големи количества от този хормон.

"При младите хора със затлъстяване открихме връзка между промените в мозъка и резистентността към лептин и инсулин. Положителна връзка има и с маркерите за възпаление, което ни наведе на мисълта, че възпалителният процес причинява тази резистентност", казва специалистът по биомедицина Памела Бертолази.

Тя отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали възпалението при младите хора със затлъстяване е следствие на структурни изменения в главния мозък или напротив – възпалението причинява невронни нарушения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8130

1

ds

26.11 2019 в 16:05

дали мозъчното възпаление води до затлъстяване или плюскането на количества гадни храни води до затлъстяване и от там да мозъчно възпаление?!