Москов: Нужно е масово тестване и изолиране на заразените, а не на цялото общество

Борисов да не управлява кризата от джипа, а да направи политически щаб, препоръча бившият здравен министър

OFFNews 18 декември 2020 в 10:23 2463 2

Правилният подход за справяне с епидемията от коронавирус е да се спре инфекцията на входа, а не да вървим след нея с реактивни мерки. Нужно е масово тестване и изолиране на заразените, без да спира обществения и икономически живот.

Това каза по bTV бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

"Това, което трябва да направим като общество, е не да спорим за детайла - дали трябва да бъдат затворени само моловете или и някакви други магазини и кога трябва да бъдат отворени, а да имаме друга философия за справяне с кризата с коронавируса", каза Москов.

Според него подходът, който държавата приема, е реактивен, затварят се определени сектори, докато се достигнат определени нива на заразяване.

"Днес само 43% от доказаните активни случаи са карантинирани, не говорим за свързаните с тях лица. Това е реактивен подход, ходим след събитията, раздаваме пари на недоволните. Така се губи перспектива и създава усещане за абсолютна липса на хоризонт пред всеки от нас и превръща голяма част от хората в противници на каквито и да било противоепидемични мерки", отбеляза Петър Москов, който е и лидер на партия КОД.

Според него правилният подход в тази ситуация са проактивните действия, с идеята да не се стига до локдаун.

"Това става с активен процес на масово и селектирано тестване и изолация само на доказани носители на зараза, а не на всички", посочи той.

Да се сравняваме с Германия и Франция е неразумно, отбеляза Москов по повод въвеждането на противоепидемични мерки и в други страни в Европа. Едно е да организираш мерки по тестване и контрол в държави с такова население, друго е в страна като България с 5-6 млн. население, обясни той.

"Словакия, която е държава от нашия калибър, приложи този подход. 4 седмици след масовото тестване с антигенни тестове там, новозаразените са спаднали с 50%", даде пример Москов.

Той прогнозира, че резултат от справянето с кризата с коронавируса на основа на ваксината не може да се очаква преди началото на зимата на следващата година. Борисов да не управлява от джипа, а да направи политически щаб срещу кризата препоръча бившият здравен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови