Модерна тества ново поколение ваксина срещу COVID-19

Препаратът няма да изисква специално съхранение и може да се поставя като една доза

OFFNews Последна промяна на 16 март 2021 в 07:48 2170 0

Модерна съобщи, че е е поставена доза на първия участник в проучване от ранен етап на нов кандидат за ваксина срещу COVID-19, който потенциално може да се съхранява и транспортира в нормални хладилници, вместо във фризери, съобщи Ройтерс.

Компанията заяви, че новият ѝ кандидат за ваксина може да улесни разпространението, особено в развиващите се страни, където проблемите с веригата на доставки могат да попречат на процеса на ваксинация.

Проучването в ранен етап ще оцени безопасността и имуногенността на ваксината от следващо поколение, обозначена като mRNA-1283, на три дозови нива, и ще се дава на здрави възрастни или като единична доза, или в две дози с интервал от 28 дни, посочиха от компанията.

Модерна също така планира да оцени новата ваксина, mRNA-1283, като потенциален бустер (следваща доза) в бъдещи проучвания.

През миналата седмица Модерна започна да поставя дози на първите участници в изследване, тестващо кандидати за бустер ваксина срещу COVID-19, насочени към варианта, известен като B.1.351, който се появи за първи път в Южна Африка

Според съобщението на компанията, кандидатите за бустер ваксина, обозначени с mRNA-1273.351, ще бъдат тествани както за южноафриканския вариант, така и като многовалентна ваксина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови