Миома с размери на новородено отстраниха лекари от МБАЛ 'Надежда"

OFFNews 11 септември 2019 в 11:45 2875 0

Снимка МБАЛ "Надежда"

Доброкачествен тумор (миома) с размер, който надхвърля средното тегло на новородено бебе, отстраниха лекари от МБАЛ „Надежда“ при сложна операция. Пациентката не е потърсила лекарска помощ в продължение на две години, тъй като не е оценила единствения симптом - напълняване в областта на корема, съобщават от болницата.

Жената припада на работното си място и търси лекарска помощ след голяма кръвозагуба. Едва тогава се установява заболяването – огромен миомен възел.

Веднага след постъпването в болницата, са направени две спешни кръвопреливания заради наличен анемичен синдром, който много често съпътства миомната болест. След двучасова операция лекарите отстраняват близо 4-килограмово образувание.

Пациентката е настанена в реанимацията на болницата и е в стабилно състояние. 

"Случаи като този трябва да напомнят на българската жена, че редовният профилактичен гинекологичен преглед има за цел ранна диагностика на заболяванията. В повечето случаи, при навременна диагностика, излекуването е 100%", коментира д-р Ваня Атанасова – водещ оператор на сложната интервенция.

Миома на матката е най-разпространеният доброкачествен тумор при жените. Близо 40% от българките в репродуктивна възраст страдат от това заболяване, което често става причина за затруднения при забременяване.

На 13 и 14 септември МБАЛ „Надежда“ ще бъде домакин на специализиран форум за лечението на миоми с участието на световни имена в оперативната гинекология. Лекари от болници в цяла България, както и от чужбина, ще наблюдават на живо хистероскопски и лапароскопски операции, извършени чрез най-съвременните и щадящи хирургични методи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови