Министерският съвет отпусна 15 млн. лв. за увеличаване на капитала на болница "Лозенец" в София

OFFNews 21 декември 2022 в 21:31 753 0

Снимка Архив

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и Решение за увеличаване на капитала на МБАЛ "Лозенец" в София, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С постановлението се одобряват промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 15 млн. лв. за увеличаване на капитала на лечебното заведение.

Средствата ще се използват за погасяване на кредит към Българската банка за развитие. МБАЛ "Лозенец" е търговско дружество със сто на сто държавно участие в капитала, а правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването.

Погасяването на кредита ще повлияе позитивно върху финансовото състояние на болницата и дейността й, като отпаднат разходите за вноски и лихви, както и отделянето на средства в резервна сметка. В резултат на това дружеството ще има възможност да се справя с нарастващите цени на електроенергията и консумативите, необходими за функционирането на лечебното заведение. Отпадането на ангажимента по кредита ще увеличи възможностите за реализиране на инвестиционни намерения, свързани пряко с предмета на дейност.

Университетската болница "Лозенец" е многопрофилно лечебно заведение, специализирано в уникални за страната диагностично-лечебни дейности като образна диагностика, инвазивна кардиология, ендоскопска хирургия. Висококвалифицирани специалисти извършват научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на медицинската наука и практика, и по прилагането на съвременни медицински технологии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови