Меджидиев и Демерджиев посетиха 6-годишното дете, откарано със ''Спартан'' в Пирогов

OFFNews 16 март 2023 в 11:38 1301 0

Снимка Пресслужба Министерство на здравеопазването

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посетиха УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", където 6-годишното дете, в критично състояние, беше докарано с военния самолет "Спартан" от УМБАЛ – Бургас на 21 февруари.

Двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното дете, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ. "Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници и спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот", заяви д-р Асен Меджидиев.

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. Предстои му възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на "Пирогов".

"Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха", каза здравният министър.

На 21 февруари дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет "Спартан" от Бургас до София. Министърът на здравеопазването координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната.

Реанимационен екип на „Пирогов" извърши консултация на детето в УМБАЛ – Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови