Медсестра в университетска болница взимала над 10 000 лв. месечно

В Бургас има случай на дете с остър хепатит с неясен произход. То е добре и е изписано, съобщи здравният министър

OFFNews 08 май 2022 в 17:54 6979 2

Снимка БТА/Архив

Медицинска сестра в университетска болница е получавала повече от 10 000 лв. месечно, съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова пред Нова тв.

"В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек. Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница", посочи тя.

От думите на здравния министър се разбра още, че има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който вече сигнализираха редица държави.

Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре.

Сербезова не уточни на каква възраст е то и дали хора от неговото обкръжение са били изолирани. Само посочи, че това е работа на епидемиолозите.

"Важно е да бъдем много бдителни към всичко, което се случва с нас, независимо дали е COVID или нещо друго", препоръча министърът.

За първи път за хепатит с неизвестен произход при здрави деца бе съобщено на 5 април от Великобритания - те са от Шотландия. На 12 април Лондон съобщи и 61 такива случаи в Англия, Уелс, Северна Ирландия, като повечето са при деца под 5 г. Първоначално съмненията бяха за инфекциозен агент или излагане на токсини. Връзка с ваксина срещу COVID-19 не е идентифицирана.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията работи с екипите на всички държави, които са идентифицирали такива случаи, както и със СЗО. 

Проф. Сербезова допълни, че данните за разпространение на коронавируса се следят непрекъснато и че здравните власти са в готовност за нова вълна през есента, каквито са прогнозите на международни експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

15.01 2024 в 10:30

абе не стана ясно 1кратно ли някакви бонуси или регулярна заплата.

Ако е заплата, си е шуробаджанащина, защото такива суми ценз няма в БГ за мед сестри заплати.

Моля повече контрол, защото ние данъкоплатците плащаме тая заплата.

3767

1

Име на профила

09.05 2022 в 00:01

Аз само не разбрах - ако е вярно, нерегламентирано ли сестрата е взимала нормална европейска заплата? И ако не - защо?

Примерно 5 000 лв. не е върхът на богатството, то е горе-долу нормалната заплата за определени дейности в нашата страна. Особено честно.