Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка

Здравните служители не приемат предложеното от властите увеличение на заплатите от 1400 британски лири

OFFNews 25 ноември 2022 в 13:30 740 0

протест

Снимка Getty Images

Протест срещу предложеното 3% увеличение на заплатите за медицински сестри на Острова

Медицинските сестри във Великобритания ще стачкуват от 15 до 20 декември с искания за по-високи заплати, предаде Пи Ей Медия, цитирана от БТА. Новината съобщиха от синдиката "Роял Колидж ъф Нърсис", а решението е безпрецедентно в 106-годишната му история.

"На медицинските сестри им писна от ниските заплати (...), писна им да не могат да дават на пациентите грижите, които те заслужават", заяви генералната секретарка на синдиката Пат Кълън при обявяването на стачката.

Според данните от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20 процента.

Британският министър на здравеопазването Стив Баркли коментира, че е готов да води разговори с профсъюза на медицинските сестри, но подчерта предимствата на споразумението за увеличение на заплатите, предложено от правителството през юли, предаде Ройтерс.

Баркли подчерта, че, съгласно обявено по-рано предложение за увеличение на заплатите с най-малко 1400 британски лири (1695 долара), новоназначена медицинска сестра би получавала повече от 31 000 британски лири годишно.

"Националната здравна служба има изпитани в практиката планове за свеждане до минимум на смущенията и гарантиране на непрекъснатост в работата на службите за спешна помощ, но стачните действия неминуемо ще повлияят на обслужването", написа той в "Туитър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови