Медицинските сестри от Карлово излизат утре на протест

OFFNews 27 септември 2019 в 15:03 1746 0

Снимка Нова телевизия

„Не вярваме, че ще получим обещаното от директора на Карловската болница увеличение на заплатите ни от 1 октомври със 100 лв. Молбите за напускане на сестрите от Вътрешно отделение на болницата също са готови. Готвим утре голям протест на площада в града, с подкрепа на колеги от цяла България и граждани“, казаха медицински сестри от болницата пред Нова телевизия.

След 2 седмици изтича срокът на предизвестието за напускане на сестрите от детското отделение в болницата, които връчиха колективна оставка. 

Те твърдят, че не са получили увеличение на заплатите от януари, когато са били вдигнати със 70 лв. По думите им това, което са искали, не е било изпълнено и до този момент имат само обещания от страна на ръководството на болницата.

Сестрите казват, че заплатите им са между 720 и 750 лв. при определени по КТД 950 лв. Досега са имали възможност да заработят допълнителни средства с извънреден труд, но им е било казано, че от октомври няма да имат право да работят допълнително. Повечето от тях работят и на друго място, поне на половин щат.

Д-р Христо Пелев, директор на болницата в Карлово, обясни, че от 1 януари т. г. с увеличението на минималната работна заплата, санитарите получават по 560 лв. месечно, медицинските сестри – 700-750 лв, а старшите – 800 лв.

На срещата с медицинските сестри, заедно с ръководството на общината, той е предложил вариант да се вдигне основната им заплата от 1 октомври със 100 лв. и възнагражденията им да станат 800-900 лв. Сумата от 950 лв. според него е постижима към декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови