Медицинските разходи са голяма тежест за една трета от домакинствата у нас

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2019 в 13:25 1375 1

България е на първите места в ЕС сред държавите, чиито граждани смятат, че медицинските разходи като заплащането на прегледи или лечение са голяма тежест за домакинствата, сочат данни на Евростат за 2017 г. 

32% от участниците в проучването у нас са посочили, че парите за здраве са в тежест за семейния бюджет. Това ни поставя на второ място по този показател - след Кипър с 39%. 

След България следват Италия и Латвия, където съответно 29% и 28% от хората смятат, че медицинските разходи представляват финансова тежест. 

Едва 15,4% от българите са посочили, че медицинските разходи не представляват тежест за семейния бюджет. Над половината българи - 52,7%, пък посочват, че разходите за прегледи и лечение са до известна степен в тежест за семействата.

В другия край на класацията по този показател са Дания, Словения и Швеция - 86% от гражданите на тези държави не смятат, че медицинските разходи са в тежест за семейния бюджет. Те са следвани от Естония - с 85%, и Франция - с 84%.

В рамите на целия ЕС повече от половината жители - 55%, посочват, че не смятат медицинските разходи за тежест. Като тежест тези разходи посочват 11% от жителите на ЕС, а за 34% от хората те представляват тежест до някаква степен.

Близо половината от жителите на ЕС - 48%, не смятат и разходите за дентална помощ за тежест за семейния бюджет. Голяма тежест са тези разходи за 17% от хората, сочи проучването. На първо място и по този показател в Кипър, където 47% от хората посочват този тип разходи като тежест. В другия край на класацията пък е Дания, където 77% от хората не смятат тези разходи за тежест. 

У нас като голяма тежест разходите за зъболекар виждат близо 30% от хората.

33% от хората у нас определят като голяма тежест за семейния бюджет и разходите за медикаменти. На първо място в класацията по този показател е Полша с 40%, следвана от Кипър с 34%. В другия край на класацията са Франция, Дания и Швеция, където съответно според 90%, 84% и 78% от хората разходите за лекарства не са в тежест за семейния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8362

1

Хуан

19.02 2019 в 13:40

Лично мнение - не мисля,че цената в БГ е висока, а е много ниско качеството на здравеопазване и е лошо отношението към пациента