Медицинският съвет с доклад от 400 страници с препоръки към медиците, бил като Ермитажа

Ирина Евгениева 03 април 2020 в 10:44 3174 2

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет е изготвил доклад от 400 страници, който ще бъде предаден на премиера Бойко Борисов и бе представен на брифинга на "Дондуков" 1.

Председателят на Медицинския съвет проф. д-р Коста Костов заяви, че документът е 40 МВ и в него има около 100 000 линка. В изработването му са участвали над 50 асоциирани членове на съвета. 

Костов сравни доклада с Лондонската галерия или Ермитажа, където влизайки човек си избира какво да гледа.

Продуктът съдържа три раздела - в първия са разгледани препоръки към извънболничната помощ - джипита, специалисти, лаборанти, във втория - препоръки към болнични заведения, към третия има общи принципи за поведение и вземане на мерки, обясни той. 

Според становището на Медицинския съвет приложените мерки, налагащи социална изолация са необходими. 

От думите му стана ясно, че съветът приема, че диагнозата на инфекцията с COVID-19 се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали в страната на лабораторни методи.

Костов обясни, че липсата на единно становище в ЕС относно надеждността на скрининговите бързи тестове ограничава тяхната употреба.

Съветът е единен, че е наложително към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми и стъпки, касаещи диагностиката, лечението на болестта и усложненията, подчерта той. 

Удовлетворен съм от свършената работа, докладът е толкова всеобхватен, че от него и един нокът не може да се отреже, добави проф. Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

03.04 2020 в 16:32

Добре,че го създадиха тоя съвет та да разберем,че Борисов бил защитил докторат.Къде пропаднаха великите думи,,- И аз съм прост и вие сте прости,затова се разбираме".

15509

1

Бухльо

03.04 2020 в 11:33

Хора, вие сериозо ли мислите, че илитератите управляващи могат да прочетат повече от 4 страници?