Медицинска сестра в COVID отделение в Поморие с 650 лв. заплата. Властта им обеща добавките

Последна промяна на 29 ноември 2020 в 20:39 2768 0

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева замина днес на спешна среща с медиците в Поморие, съобщи БНТ Причината са публикуваните фишове на последните заплати на няколко медицински сестри от болницата в града, които разбуниха социалните мрежи.

В болницата в Поморие медицинските сестри получават заплата от 650 лв. на месец. В последната седмица на октомври те се включват и в борбата с COVID-19, след като се разкрива COVID отделение. Получават фишовете си за заплати, но установяват, че нямат допълнителната помощ от 1 000 лв. за работещите на първа линия.

Днес зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пристигна в Поморие за среща с персонала на болницата, за да успокои, че всеки ще получи от допълнителните средства.

COVID отделението на болницата в Поморие приема първия си пациент в края на октомври. Бързо се запълват всички 15 легла, а на смяна са един лекар и медицинска сестра.

Санитарката Стефка Василева разказва пред телевизията, че въпреки, че работи в друго отделение, когато я извикат отива да помага и в COVID отделението, защото няма персонал. 

Въпреки ниските заплати и неполучените 1000 лв, медиците продължават да лекуват.

От здравното министерство обясняват закъснението с късното разкриване на COVID отделение. "Тъй като работата започна последната седмица на месец октомври с 4 пациенти, средствата за възнагражденията на персона за лечение на болни с COVID ще бъдат наредени по сметките още в понеделник на лечебното заведение. Това са 61 000 лв. Ако е по административна грешка, ние поднасяме своите извинения на персонала на болницата", каза Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: 

Болницата в Поморие има стари задължения, а погасяването им се отразява върху заплатите. С помощ от министерството и общината от догодина заплатите ще се увеличат.

"Безкрайно много благодаря за уточнението, че тази болница е необходима. Искам всички да го чуят, защото това беше големият въпрос, на който не можехме да си дадем отговор - трябва или не трябва да съществуваме", каза д-р Женя Караилиева, управител на УМБАЛ-Поморие: 

Болницата ще приема и пациенти без коронавирус, но с белодробни заболявания, за де облекчи работата на останалите лечебни заведения в областта

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови