Медици от Нова Загора: Строи се спешен център, който не отговаря на никакви условия

Според лекарите сградата е нефункционална и скъпоструваща, а е било достатъчно да се направи ремонт на вече съществуващо спешно отделение за около 50 хил. лв.

OFFNews 15 юни 2022 в 10:42 1627 0

Строеж на спешен център в Нова Загора

Снимка Областна администрация Сливен

Строеж на спешен център в Нова Загора

Медици от Нова Загора сигнализираха областния управител на Сливен Веселин Вълчев за проблеми с новостроящ се спешен център.

Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация за БТА. Вълчев и народният представител от сливенски регион Татяна Султанова са се срещнали с тях и са посетили центъра.

Д-р Димитров от спешната помощ в Нова Загора, с дългогодишен стаж и 14 години ръководител на звеното, изрази тревога от изпълнението и проекта на обекта. Според него той не отговаря на нуждите на пациентите, приемани по спешност, а необмисленото планиране възпрепятства работата на медиците.

Сред основните проблеми той изтъкна размерa на сградата, който първоначално е трябвало да бъде 270 кв. м, а впоследствие е построена сграда 140 кв. м - с размера на повечето стационари по селата; липсата на стабилни основи, помещенията са с много малки размери, не позволяват на парамедика да има достъп от двете страни на пациента, стените не позволяват дезинфекция, тъй като са с неподходящи повърхности, няма предвидена чакалня за близките, няма предвидена рампа за количките с пациенти и носилките, и др.

Според лекарите сградата е нефункционална и скъпоструваща, а е било достатъчно да се направи ремонт на вече съществуващо спешно отделение за около 50 хил. лв.

В болницата има и сериозен кадрови проблем, което може да доведе дори до затваряне на спешния център в града.

Областният управител и Татяна Султанова планират широка обществена дискусия по проблема. Те очакват съдействие от Министерството на здравеопазването, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови