Медик: Мерките не трябваше да се разхлабват

При третата вълна смъртността ще е по-висока, твърди д-р Аспарух Илиев

OFFNews 31 март 2021 в 10:00 1393 0

"Намираме се в една много сериозна ситуация. Претоварването на болниците е факт. Мерките не трябваше да се разхлабват." Това каза по Нова телевизия завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев. Той допълни, че очаква по-висока смъртност при третата вълна на пандемията у нас.

Според него най-важно е да се позволи на болничната система да продължи да работи, макар че реално тя е претоварена. 

"Никой не казва, че пренасянето на заразата може да бъде ограничено изцяло. Всяка една държава взима мерки, но от голямо значение е дали те се спазват”, казва специалистът и допълни, че В Швейцария и Германия заболеваемостта е много по-малка от тази в България, а броят на заразените в София е много голям.

Според него в България има много болни, които не се тестват. 

"Не искам да плаша никого, но това, което се вижда в България, далече не е това, което се съобщава официално. Числата са по-високи, защото много хора не ходят да се изследват", посочи д-р Илиев.

Той коментира и новия вариант на вируса:

„Никой не може да даде точен отговор, колко опасен е той. Има нова мутация, а такива възникват непрекъснато. Все още не знаем дали той ще избегне ефекта на ваксините. Но категорично не трябва да се плашим от всеки мутант, който се появява”.

Колкото по-ефективни ставаме в защитата си от вируса, включително с ваксини, толкова повече ще намалява склонността за възникване на нови щамове. Въпросът е обаче да бъдат покрити и региони като Африка и някои други, предупреди докторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!