Мазните храни променят мозъчните клетки и създават стимули за преяждане

OFFNews 19 август 2019 в 10:55 1732 0

Снимка Pixabay

Консумацията на храни с високо съдържание на мазнини може да промени някои мозъчни клетки така, че мозъкът сам да си създаде стимули за преяждане. До този извод са стигнали група американски учени от Вашингтонския университет, съобщава Medical News.

Те доказали, че мазната храна влияе на структури в мозъка, които постепенно загубват функцията си за контрол над насищането и апетита.

В човешкия мозък има натрупване на неврони, които образуват хипоталамуса, обясняват учените. Той регулира няколко функции, свързани с оцеляването на вида, включително и чувството на глад. Както и повечето области на мозъка, хипоталамусът се дели на по-дребни структури, чиито названия показват тяхното разположение.

Латералният хипоталамус има решаваща роля в процеса на хранене, влияе на модулирането на метаболизма, храносмилането, синтеза на инсулин и вкусовите усещания. Точно на този отдел на мозъка влияе диетата с високо съдържание на мазнини, задържайки нервните му импулси, като по този начин отслабва вътрешните "спирачки" при хранене. 

Специалистите стигнали до този извод след експеримент с лабораторни мишки, които били разделени на две групи. Едната получавала храна богата на мазнини, другата - здравословна. При първата група се наблюдавало увеличаване на апетита, което впоследствие довело до затлъстяване.

При анализа на резултатите били открити силни генетични изменения в клетките, предизвикани от затлъстяването. Клетките на гризачите, които консумирали мазни храни, постепенно ставали по-малко чувствителни към захарта, което е предпоставка за поява на диабет тип 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови