Мъжете с нисък тестостерон умират 6 пъти по-често от коронавирус

OFFNews 07 юли 2021 в 15:10 1645 0

Проф. Андреа Салония

Мъжете с нисък тестостерон умират 6 пъти по-често от коронавирусна инфекция. Това показват резултатите от изследване на учени от Милано, проведено по време на първата вълна от COVID-19 през 2020 г., съобщава Medik Forum.

В хода на проучването експертите установили, че пациентите от мъжки пол с нисък тестостерон по-често се нуждаят от интензивно лечение, интубация и апаратна вентилация.

Престоят им в болница е по-дълъг, което повлиява и смъртността, обясняват медиците.

Резултатите от изследването ще бъдат представени на конгреса на Европейска асоциация на уролозите (EAU21), който ще се проведе от 8 до 12 юли.

Професор Андреа Салония и колегите му от университетската болница "Сан Рафаело" в Милано са наблюдавали 286 пациенти с COVID-19 от мъжки пол, потърсили Спешна помощ. Техните резултати са били сравнени с данните на 305 здрави доброволци, които са посещавали болницата за рутинни кръвни изследвания от февруари до май 2020 г.

Екипът е изследвал нивото на мъжките хормони, включително на тестостерона, при двете групи. Стойност от 9,2 pg/mL се смята за долна граница, а по-ниска води до състояние известно като хипогонадизъм.

При почти 90% от пациентите с коронавирус нивото на тестостерон е било под това ниво, в сравнение със 17% от здравите доброволци. Освен това нивата на този хормон при болните били значително по-ниски от долната допустима граница, средно около 2,5 pg/mL.

При пациенти, които са имали по-леки симптоми или са били хоспитализирани в средно тежко състояние, нивата на тестостерон били малко по-високи( между 3 и 4 pg/mL), отколкото при тези, които са били на интензивно лечение или са починали от инфекцията (около 0,7-1 pg/mL).

Дори с отчитане на придружаващите заболявания и индекса на телесна маса, различията в хормоналните профили и клиничния изход от лечението оставали изразителни.

"В началото на пандемията тежките случаи на коронавирус, които приемахме за лечение в болницата, бяха по-често при мъже. Това ни наведе на мисълта, че може би има връзка между нивата на мъжките хормони и по-конкретно на тестостерона и тежестта на протичане на заболяването при мъжете. Резултатите от изследването ни потвърдиха тази теза", казва проф. Андреа Салония, ръководител на научния екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови