Мъж на 35 г. и жена на 60 г. са новите потвърдени с COVID-19 у нас (видео)

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 08:22 6162 1

Снимка Александра Маркарян, архив

Две нови положителни проби бяха установени от изследваните в късните часове на вчерашния ден. Заразените са мъж на 35 г. и жена на 60 г., които са настанени в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг.

Пациентите са със симптоматика и са настанени в Инфекциозна клиника. Не са контактни лица на други заболели.

До момента установените с COVID-19 у нас за 220.

Няма потвърждение за положителна проба на 4-годишно дете, което е на лечение в болница във Велико Търново, съобщи Мутафчийски.

Не ни е известно пациентът в "Софиямед" (Кирил Домусчиев, б. р.) да има втора отрицателна проба. Ако е така може да се смята за изчистен от вируса. Предстои потвърждаването на отрицателна проба при още един пациент. Ако новините са добри, излекуваните у нас ще станат 5, обясни той.

Астматиците са по-застрашени от коронавируса - те са уязвими толкова, колкото и възрастните с хронични заболявания. Мутафчийски посочи, че не само те, но и онкоболни, диабетици и хора със сърдечносъдови заболявания също са под голям риск.

Мутафчийски заяви, че всички 380 болници са съобщили каква е готовността им да поемат и лекуват пациенти с COVID-19. Всички лечебни заведения ще докладват това на здравния министър - какви отделения имат, с колко броя легла ще разполагат за лекуване на такива случаи. За момента се обособяват отделения за лечение на коронавирус, но ако се налага ще се преструктурират целите болници, обясни той.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

17 дни след освобождаването на пътниците от круизния кораб "Даймънд принсес" на борда все още се открива коронавирус. Това потвърждава необходимостта от фанатична дезинфекция, коментира шефът на щаба.

Новият голям дарител от вчера е Българската банка за развитие. С 492 хил. лева са подпомогнати болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Русе, Видин, Ловеч, съобщи Мутафчийски. 

Грип В у нас вече няма, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. По думите му това означава, че при наличие на вирусна пневмония, пациентите трябва задължително да бъдат изследвани за коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови