Математик: В момента сме в разгара на трета вълна от заразата

Ако заведенията се напълнят след 1 март, ще има много бърза експлозия на заболеваемостта, смята Лъчезар Томов

OFFNews 24 февруари 2021 в 10:06 1025 0

„В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите."

 Това заяви по Нова телевизия математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.

Според него трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ. 

По думите му тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Спада броят на направените PCR тестове – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката.

„Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните”, заяви той.

Томов обясни, че по негови преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта досега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика, но допълни, че това не трябва да ни успокоява.

Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи. „Всичко зависи от поведението на хората”, посочи Томов и допълни; „Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови