Математик: Сегашните мерки срещу COVID-19 са недостатъчни при новите щамове

OFFNews 04 февруари 2021 в 09:57 2699 0

Сегашните предпазни мерки срещу коронавируса няма да са достатъчни при новите щамове, които свободно се разпространяват във всички възрастови групи, и опасността да предизвикаме трета вълна, която да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите, е реална.

За това предупреди пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. "Не трябва да се оставя свобода на новите щамове да се разпространяват повече", бе категоричен той.

По думите му в момента сме с положително репродуктивно число – един човек заразява повече от един, а кривата на нарастването на случаите на заразените започва да се изправя по вертикала.

Томов допълни, че липсва дисциплина, хората нямат доверие в правителството, което се отразява и на ваксинациите, докато в Сърбия се редят на опашки.

Според него големите ученици трябва да с по-хубави маски и да учат на "постоянно отворени прозорци", както и да се тества "активно и агресивно".

Посетителите на фитнес залите рискуват с поведението си, както и хората, които посещават школите за танци. "Това са хора, които не си носят маски никъде, които не внимават какво правят, купонясват, които обикновено са малко по-здрави от другите и дори няма да знаят, че са болни", коментира математикът.

"Вирусът не е разумен. Той е машина. Вирусът не може да сключи примирие. Имате само две устойчиви състояния – ендемичен вирус: постоянни епидемии, постоянно умиране на хора дълго време, особено когато е стабилен като коронавируса, или изчезва, както изчезна първият SARS. Вече е късно да изчезне само с блокади. Обаче може да изчезне със систематично ваксиниране за няколко години", смята Лъчезар Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков