Маймунска шарка в още три страни, расте броят на случаите във Великобритания

OFFNews 25 май 2022 в 08:19 2251 0

Снимка Pixabay

Чехия и Обединените арабски емирства и Словения регистрираха първи случаи на маймунска шарка, съобщи Би Би Си. Те се присъединиха към 18 други държави, в които вирусът е открит извън обичайната му база в Африка.

Огнища на вируса бяха открити в Европа, Австралия и Америка.

Симптомите често включват треска и обрив, но инфекцията обикновено протича леко.

Здравните власти в ОАЕ обявиха, че е открит случай на заболяване при пътник, който наскоро е посетил Западна Африка и в момента се лекува. Властите там твърдят, че са "напълно подготвени" за справяне с евентуална епидемия, и допълват, че са въведени протоколи за ранно наблюдение за откриване на болестта.

Световната здравна организация (СЗО) твърди, че вирусът може да бъде овладян с правилна реакция в страни извън Африка, където обикновено не се открива.

"Насърчаваме всички вас да увеличите наблюдението на маймунската едра шарка, за да видите къде са нивата на предаване и да разберете накъде отива", заяви директорът на СЗО за глобална готовност за инфекциозни опасности Силви Бриан на конференция във вторник.

Извън Африка вече са потвърдени 237 предполагаеми случая на маймунска едра шарка и здравните власти по света обявиха планове за ограничаване на вируса.

Германия съобщава, че е поръчала до 40 000 дози от ваксината Imvanex, която се използва за лечение на дребна шарка, но е ефективна и срещу маймунска едра шарка, за да бъде готова в случай на влошаване на епидемията.

Всеки ваксиниран с ваксина срещу дребна шарка преди години като част от глобалния опит за изкореняване на болестта трябва да има съществуващ имунитет, заявиха германските здравни служители. Но те добавиха, че по-старото лечение има повече странични ефекти и не е подходящо за борба с маймунската едра шарка днес.Броят на случаите с маймунска шарка във Великобритания нараства. Британските здравни власти съобщиха, че с новозаразените 14 души в Англия общо броят на случаите за страната е достигнал 71, съобщи БНР.

Междувременно Великобритания съобщи за увеличаване на броя на случаите. Британските здравни власти съобщиха, че с новозаразените 14 души в Англия общо броят на случаите за страната е достигнал 71, съобщи БНР. Издирват се контактните на заразените. Те ще трябва да се изолират за 21 дни. Ще им бъде предложена ваксина за едра шарка срещу по-нататъшното развиване на симптомите.

Д-р Дейвид Филипс, консултант по сексуално здраве в Южен Лондон, заяви, че специализираните клиники продължават да са отворени, макар и някои от персонала да се самоизолират, а заявките за прегледи се правят само по телефона, за да се намали риска от разпространение на маймунската шарка.

Той допълни, че някои пациенти са недоволни, но ги призова да проявят търпение. Филипс каза, че в неговата клиника са наблюдавани много малък брой заразявания с маймунска шарка.

От Агенцията за здравна сигурност съобщиха, че голям процент от заразените 71 души са гейове или бисексуални, така че към тези групи е отправен специален призив да бъдат по-бдителни за симптоми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови