Липсва ваксина срещу хепатит А и В

Ваксината трябва да е налична в аптеките от следващата седмица, твърдят от МЗ

OFFNews 15 март 2024 в 12:51 694 0

ваксинация

Снимка Getty Images

Ваксинация

В аптеките у нас липсва ваксина срещу хепатит А и В. Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив".

Проверка на БНР показва, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на продажбите по логистични причини, считано от 5 декември миналата година до средата на март през настоящата. По информация на здравното министерство ваксината трябва да е налична в аптеките от началото на следващата седмица.

Недостиг на ваксината у нас се наблюдава от години, разказва Силвана Лесидренска. "Само на няколко места в София може да бъде открита", посочва тя.

По думите ѝ причините за липсата могат да бъдат различни. Тя отбелязва, че това не е задължителна ваксина. Когато няма голямо търсене на даден продукт, е логично тя да не се поддържа в голямо количество, смята Лесидренска.

Ваксината създава имунитет срещу болестта на мръсните ръце – хепатит А, който се разпространява при ниска хигиена, замърсени вода и храна, обяснява проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българската академия на науките. Положителното при този вирус е, че над 85% от заразените напълно се изчистват от него до края на третия месец. Но трябва да се внимава.

"През инкубационния период от 2 до 6 седмици могат да са заразни за околните, особено през втората половина. Предаване може да стане и при сексуален контакт", казва вирусологът.

По-опасният вирус е хепатит B, който може да предизвика хроничен хепатит и да доведе до смърт. Предава се по кръвен път, както и чрез други телесни течности, а основният път на разпространение е чрез сексуален контакт и при венозно инжектиране на наркотици.

Проф. Александрова казва още, че комбинираната ваксина е подходяща за навършилите 16 години, които нямат имунитет срещу тези вируси. И е препоръчителна за хора с хронични чернодробни заболявания; хора, които ще пътуват за страни, където има ендемичен хепатит А и лоши битови условия; медицински специалисти; хора, които са заети в чистотата, както и хора, които подлежат на чести кръвопреливания.

С едно наум за хепатит B следва да подходят родените преди 1992 година, хората-носители на ХИВ, тези с хронични чернодробни заболявания, работещите с кръвни продукти.

Изграждането на имунен отговор след поставяне на ваксина отнема няколко дни, затова е препоръчително да не се чака до последния момент при планирано пътуване в рисков район. Поне 1 седмица е нужна, за да се появят първите антитела, обяснява проф. Александрова и препоръчва на хората да си я поставят поне 2 седмици преди пътуването.

Силвана Лесидренска от "Хепактив" настоява държавата в лицето на здравното министерство да се погрижи за това хората да имат достъп до препоръчителната ваксина.

"Тя се заплаща от самия пациент. Не е ангажимент на държавата да заплати нейната стойност, но би трябвало да ѝ е ангажимент поне да я подсигури като количество и наличности", смята тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика