Лимитите за болничната помощ остават

OFFNews 27 ноември 2018 в 17:23 1468 0

Лимитите на лечебните заведения за болничната помощ остават. Няма да има облекчаване и при направленията в доболничната помощ за преглед при специалист или изследвания.

Това решиха депутатите при окончателното приемане на бюджета на НЗОК за 2019 година. Идеята лимитите да отпаднат беше подкрепена от БСП и от ДПС, но не бяха приети от мнозинството. "Няма нормален човек, който да се съгласи да има лимит на това, което прави лекарят, когато нуждаещият се пациент отиде при него и има нужда от лечение", коментира социалистът доц. Георги Йорданов. От ГЕРБ пък подчертаха, че в момента лимитите са единственият работещ вариант.

Социалистите поискаха и да бъде създаден и отделен фонд за лечение на хората, които нямат здравни осигуровки. Целта - да бъде осветлено точно колко пари дава държавата за лечението им. "Това е публичен ресурс и той трябва да бъде ясен", коментира депутатът от левицата Илиян Тимчев. И това предложение на БСП обаче не беше прието от мнозинството.

Очаквано с бюджета на здравната каса беше решено здравните вноски през 2019 г. да останат 8%.

Депутатите решиха още новите лечебни заведения - регистрирани за първи път след 1 януари 2019 година, да не могат да сключват договори с НЗОК.

Управляващите бяха остро критикувани от опозицията за това, че с бюджета на здравната каса променят 18 закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!