Личните лекари не са отказвали да поставят РНК ваксини, но не получават от тях

400 000 пациенти в листите на джипитата чакат за ваксинация

OFFNews 22 март 2021 в 09:33 3568 1

Снимка Архив

Не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си. Нямаше фризери дори и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на "Астра Зенека". После излязоха достатъчно данни, видя се, че и РНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник.

Това каза по БНТ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

Не получаваме РНК ваксини, не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката - за доставянето на ваксините - откъдето тръгват, до нашите практики, допълни той.

Близо 75% от джипитата са получили между 10 и 40 дози към 12 март, а са заявили между 50 и 200 дози, посочи доц. Киров и уточни, че в списъците им чакат за ваксини 400 000 души. 

Проф. Гигов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията - като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини, допълни още доц. Киров.

Рискът трябва да бъде премерен, но по-добре е да се ваксинираш, отколкото да не го правиш, посочи той по повод ваксинацията.

Шефът на сдружението поясни, че при тяхното съсловие също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове. Той не отрече, че вероятно има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв на поставена ваксина.

Доц. Киров призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

22.03 2021 в 11:17

Моля цитирайте правилно проучването в САЩ:The AstraZeneca US Phase III trial of AZD1222 demonstrated statistically significant vaccine efficacy of 79% at preventing symptomatic COVID-19 and 100% efficacy at preventing severe disease and hospitalisation.

Тука важната цифра не е 79%, а 100% предотвратяване на усложнения и хоспитализации!