Лекарство забавя проявите на Алцхаймер, но може да предизвика тежки странични ефекти

Медикаментът леканемаб е насочен срещу отлаганията на протеина бета-амилоид, но само в ранните етапи на Алцхаймер

OFFNews 30 ноември 2022 в 12:16 831 0

мозък

Снимка Getty Images

При болестта на Алцхаймер се наблюдава постепенно необичайно натрупване в мозъка на протеина бета-амилоид, което води до смърт на мозъчни клетки

Ново лекарство е ефективно при забавяне на когнитивния упадък при пациенти с болест на Алцхаймер, но понякога дава тежки странични ефекти, твърдят учени, запознати с подробните резултати ето клиничните изпитвания на терапията съобщават световните осведомителни агенции.

Пълните резултати от клиничното изпитание в напреднала фаза (фаза III), обхванало близо 1800 души, наблюдавани в продължение на 18 месеца, потвърждават намаляване с 27 процента на когнитивния упадък при пациенти, лекувани с леканемаб. Лекарството е разработено от японската фармацевтична компания "Ейсай" (Eisai) и американската "Байоджен" (Biogen).

Това "статистически значимо" съотношение според двете компании беше оповестено още в края на септември.

Пълното проучване, публикувано в сряда в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" (New England Journal of Medicine), обаче описва подробно и честотата на страничните ефекти от леканемаб, които понякога са сериозни и значително по-чести, отколкото в групата на пациентите, приемали плацебо.

Резултатите показват, че 17,3 процента от пациентите, лекувани с леканемаб, са получи мозъчни кръвоизливи, срещу 9 процента в групата на плацебо.

При 12,6 процента от пациентите, приемали експерименталното лекарство, е наблюдаван мозъчен оток, срещу едва 1,7 процента в групата на плацебо.

Въпреки това общият процент на смъртност е почти еднакъв и при двете групи (0,7 процента при лекуваните с леканемаб и 0,8 процента при пациентите на плацебо).

Това е първото лекарство, което предоставя реална възможност за лечение на хората с болестта на Алцхаймер. Въпреки че клиничните ползи изглеждат донякъде ограничени, може да се очаква те да станат по-очевидни, ако лекарството се прилага за по-дълъг период от време", коментира резултатите Барт де Строупър, директор на Британския институт за изследване на деменцията.

При болестта на Алцхаймер се наблюдава постепенно необичайно натрупване в мозъка на два ключови протеина - тау и бета-амилоид. Това води до смърт на мозъчни клетки, свиване на мозъка, загуба на памет и нарастваща неспособност за изпълнение на ежедневните задачи. Заболяването е един от основните проблеми на общественото здравеопазване, засягащ повече от 40 милиона души по света.

Лекарството леканемаб е насочено срещу отлаганията на протеина бета-амилоид, но само в ранните етапи на болестта на Алцхаймер. Това може да ограничи употребата му, тъй като заболяването често се диагностицира късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков