Лекарство за отслабване e причинило смъртта на между 500 и 2000 души

Повече от пет милиона души са приемали лекарството

OFFNews 29 март 2021 в 17:06 3601 0

Снимка Pixabay

Френската фармацевтична компания "Servier" е призната за виновна за "неволно причиняване на смърт" заради лекарството "Медиатор" за диабет и отслабване, съобщава Би Би Си.

Лекарството е на пазара в продължение на 33 години и според различни доклади е причина за смъртта на между 500 и 2000 души.

Въпреки предупрежденията за висок риск и много странични ефекти, лекарството е било предписано на повече от 5 млн. души.

Съдът днес глоби фармацевтичната компания с 2,7 млн. евро. Според магистратите "Servier" от години са знаели за рисковете от лекарството, но не са предприели необходимите мерки.  Френският регулатор получи глоба от 300 хил. евро по обвинение, че "сериозно се е провалил" в изпълнението на задълженията си.

Бившият заместник-председател на компанията Жан-Филип Сета получи условна присъда от 4 години.

През 2009 г. се съобщава за десетки случай пациенти със сърдечни проблеми след употреба на лекарството. Много държави спират употребата му.

През 2010 г. Европейската агенция по лекарствата забрани употребата на медикаменти, съдържащи бенфлуорекс - основната съставка на "Медиатор". Аргументът на ЕМА е, че "ползите на бенфлуорекс вече не надвишават рисковете".

Употребата на Бенфлуорексов хидрохлорид е забранена в България от 1 април 2012 със заповед на министъра на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови