Лекарство срещу рак на простата спира косопада при жените

OFFNews 22 ноември 2019 в 07:51 2074 0

Снимка Pixabay

Лекарство за лечение на рака на простата спира косопада при жените и предизвиква активен растеж на косата, твърди публикация в Dermatologic Therapy, цитирана от Medik Forum.

Медикаментът биколутамид, който се използва при лечение на рака на простата, може да спре процеса на косопад при жените. В хода на изследването при над 50% от участничките бил установен активен растеж на косата само след няколко седмици.

Лекарството не позволява на мъжкия хормон тестостерон да подхранва туморните образувания. В хода на изследването било установено, че то е ефективно и при алопеция при жените. Наред с генетичната предразположеност и последствията от менопаузата, въздействието на тестостерона е една от основните причини за женската андрогенна алопеция.

Тестостеронът присъства в малки количества в женския организъм. Този процес набира скорост след настъпването на менопаузата. При климакс показателите на естрогена падат и тестостеронът става все по-доминиращ. Заради въздействието му космените фоликули се затварят и растежът на косата спира.

Алопецията е проблем при всяка трета жена в определен период от живота й. Свързва се с повишен риск от депресия. Сред съвременните методи на лечение е особено популярно използването на препарата миноксидил, който обаче не е ефективен при всички и има странични ефекти като главоболие и обрив. 

Специалистите уточняват, че резултатите са от клинични проучвания и не бива да се предприема прием на въпросния препарат, без лекарска препоръка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови