Медицински организации към Хазарта: Грозно и недопустимо е да се напада човек, чийто приоритет е животът на хората

OFFNews 26 януари 2021 в 15:45 13107 4

Няколко съсловни организации на лекари, зъболекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи излязоха с остри позиции в защита на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В предаването "Лице в лице" музикантът заяви:

"Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много оттогава, резултатът е един и същ.“

Интервюто в "Лице в лице" дойде, след като по-рано тази седмица Хазарта се обърна остро към министър Ангелов, който обяви, че няма намерение да отваря заведенията.

БЛС осъди тези нападки. "Българският лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя действията на министъра на здравеопазването и призовава за разумно говорене и конструктивен диалог", се посочва в позиция на съсловната организация, в която се изразява тревога от нарастващото напрежение сред обществото заради действащите противоепидемични мерки и тяхното прилагане.

БЛС посочва, че в сравнение с останалите държави в Европа мерките в България са сред най-либералните. В позицията се допълва още, че от БЛС "са наясно, че зад всеки затворен бизнес и зад всяко закрито работно място стоят човешки съдби и всеки български гражданин трябва да бъде убеден, че мерките, които се взимат, целят единствено и само опазването на живота и здравето на хората".

"Грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота както на медиците, така и на всеки един български гражданин. Не е редно да се прави съпоставка на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на милиони хора с днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване", добавят от БЛС.

 "Гостът си позволи да направи сравнения, които са в разрез не само с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички последната година. Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус. Недопустимо е да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време", пишат в позиция от Българския зъболекарски съюз.

"Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста! Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг", пишат от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Медиците подчертават, че трябва да се вземе под внимание фактът, че у нас вече има регистрирани заболели от английския вариант на COVID-19, който според експертите е значително по-заразен. Това крие опасност от драстично увеличаване на броя на заболелите и на хората с тежко протичане на болестта, които ще имат нужда от болнично лечение.

От съсловните организации призовават да не се политизира ситуацията и да се слуша мнението на експертите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

4

WOW

26.01 2021 в 20:39

Чак пък възхищение, все пак е рапър :) Всеки има право да се бори както за живота така и за препитанието! Особено в държава където ако нямаш пари никой от медицинското съсловие няма да ти обърне внимание

6136

2

WOW

26.01 2021 в 18:22

Браво на Ицо! Министърът го интересува само собствената му кариера, а за мазниците от БЛС изобщо не си струва да се говори. Изобщо не споделям никаква възхита към медицинското ни съсловие. Мнозинството се изпокриха като плъхове от епидемията, други го удариха на бизнес с ивермектин, добавки и какво ли още не, а трети се включиха в бизнеса с плашенето.