Лекарският съюз стартира кампания за паметник на лекар, спасил 47 души от горящ автобус

В памет на героя д-р Стефан Черкезов 15 август е обявен за Ден на спасението

OFFNews 03 май 2023 в 10:18 749 0

БЛС

Снимка Скрийншот

Български лекарски съюз

Български лекарски съюз стартира кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов, спасил 47 души от горящ автобус и загинал от раните си. От 2005 г., в негова чест, 15 август е обявен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година се отдава почит на всички лекари, загинали при изпълнение на своя дълг.

Бюст-паметникът на д-р Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата сграда на Български лекарски съюз на ул. “Доспат” 2 в столицата.

Първоначалните изчисления показват, че за изграждането на паметника на д-р Черкезов ще са необходими около 20 000 лв., а създаването на проекта и реализирането му са поверени на скулптора Красимир Ломски.

Красимир Ломски е повече от просто скулптор. Той е от хората, наистина нужни на културата и обществото ни. Той е човек на духа, човек, осъзнал, че материализмът е преходен, но ценностите и морала - вечни. И много нужни. Затова и УС на БЛС нямаше никакви колебания при избора си, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

“Водещо в реализирането на идеята за бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов е противопоставянето на духа и материята - личността на д-р Черкезов и неговото "тържество над бездната". Скулптурата ще бъде класически портрет, като фактурата на грубо издялан камък в долната част ще символизира борбата на д-р Черкезов с пламъците и ще служи за контраст на полираната повърхност на образа”, коментира Красимир Ломски.

Скица на бюст-паметника в чест на героя д-р Стефан Черкезов, автор: Красимир Ломски

Д-р Стефан Черкезов е роден на 26 април 1937 г. в село Виноград, Община Стражица. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в село Стрелец. На 15 август 1963 г., става тежка катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица. Автобус пълен с хора се удря в камион и вследствие на сблъсъка избухва пожар. Д-р Черкезов спасява 47 души от горящия автобус. На следващия ден, поради тежките изгаряния, които е получил, той губи битката за живот. От 2005 г., в негова чест, 15 август е обявен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година се отдава почит на всички лекари, загинали при изпълнение на своя дълг.

Всеки, които желае да се включи и да подкрепи изграждането на бюст-паметник, с който да бъде почетена паметта и делото на д-р Стефан Черкезов може да го направи на откритата е набирателна сметка за дарители:

IBAN: BG02RZBB91551004809844

Валута: BGN

BIC: RZBBBGSF

БАНКА: KBC BANK BULGARIA

Защото заедно можем повече!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови