Лекарският съюз даде НЗОК на прокуратурата, ДАНС и АДФИ

Янка Петкова 26 октомври 2021 в 13:52 3937 0

Българският лекарски съюз сезира Прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от ръководството на НЗОК по прилагане на законите за бюджета на НЗОК и за здравното осигуряване.

Подробности не се съобщават с мотива, че е противозаконно да се изнася информация преди края на прокурорската проверка.

Пред zdrave.net председателят на БЛС заяви, че юристите на съсловната организация са открили "достатъчно основания за незаконосъобразни действия от страна на управителя на НЗОК, включително и опити за подвеждане на членовете на Надзорния съвет" в стенограмите на заседанията на Надзорния съвет на НЗОК от последните месеци.

По-рано днес от съюза опровергаха изнесената от здравното министерство информация за издаването на безплатни рецепти за лечение на COVID-19 от личните лекари и призоваха пациентите да не се струпват пред кабинетите им.

Първи "искри" между ръководството на Касата и БЛС се появиха при масираната проверка на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус и изнесените впоследствие данни за фалшиви клинични пътеки. Макар конфликтът временно да беше потушен, спорове предизвика и методиката за заплащане на медиците от първа линия, която въведе служебният екип на Стойчо Кацаров. От Лекарския съюз обвиниха Касата в административен тормоз.

По-късно лекарски колегии от страната се обявиха против 85% финансиране на лечебните заведения в условия на пандемия и поискаха оставката на управителя на НЗОК проф. Петков Салчев.

Напрежение нагнети и разпределянето на неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни плащания, които според Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. могат да се използват при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС, и Българският зъболекарски съюз.

От БЛС посочиха, че въпреки ясното законово изискване според стенограмата от заседанието на НС на НЗОК на 7 октомври проф. Салчев е заявил следното:

„До края на годината Надзорният съвет взима решения за преразпределение на средствата за какво ще стане, както си е по закон. Има две възможности, както винаги се е правило. Предлагаме на лечебните заведения да вземат авансово за януари, тъй като януари е декемврийското ни отчитане, за да могат да се покрият разходите през зимата. Другият вариант е – средствата се преразпределят по другите здравноосигурителни плащания, както си е по реда на закона. В медико-диагностичните дейности имаме очакван недостиг, при лекарите по дентална медицина също. Тъй че, ако останат средства, те ще бъдат разпределени с решение на Надзора“.

Според БЛС казаното от проф. Салчев е в нарушение на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. и повдига въпроса еднолично ли Надзора на НЗОК ще преразпределя средствата, игнорирайки договорните партньори БЛС и БЗС. 

От съюза определиха това като опит за незаконно използване на средствата на здравноосигурените лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews