Лекарите у нас се екипират с електронни карти с чипове

OFFNews 10 май 2014 в 08:34 6091 3

Докторите в България вече ще имат електронни карти с чип, с което пациенти ще бъдат предпазвани от лекари-фантоми, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Такива карти ще има всички членове на съюза, което на практика са всички лекари у нас.

Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, обясни за "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той.

Картата ще съдържа освен трите имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него. В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация.

Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език. Тя ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана информацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател. Те ще могат да се легитимират с нея пред пациентите.

Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация. До пълните данни от него ще имат достъп само хора от БЛС. Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим – какви специалности има, къде преглежда, дали има договор с НЗОК, кои са приемните му часове и дори каква е таксата за преглед в часовете за свободен прием.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!