Лекари от Пирогов ще преглеждат в Бургаско

OFFNews 05 май 2023 в 09:50 555 0

подписване на меморандум

Снимка Министерство на здравеопазването

Подписване на меморандум за сътрудничество

Лекари от УМБАЛСМ "Пирогов" ще преглеждат пациенти в Бургаска област. Това стана възможно с подписването на меморандум за сътрудничество между Министерството на здравеопазването, лечебното заведение и представители на общините Созопол, Приморско и Царево.

Чрез подписването на документа страните заявяват готовността си да поддържат извънболничната помощ в споменатите общини.

Сред определените приоритети в меморандума са интеграцията на местна политика в областта на майчиното и детско здраве, превенцията на заболяванията, както и гарантирането на здравната сигурност чрез справяне с екологичните опасности и заплахите от инфекциозни заболявания.

Цели се и намаляване на здравните неравенства в достъпа до здравни услуги между отделни региони в страната, както и развитие на профилактиката и подобряване на възможностите за качествена и достъпна диагностика и лечение.

Меморандумът предвижда и обмен на експертиза и опит на специалисти от "Пирогов" съвместно с техните колеги от югоизточната част на България.

Здравният министър Асен Меджидиев припомни, че в Приморско вече работи филиал на спешна помощ, който ще осигурява навременна грижа за над 90 000 души в активния туристически сезон.

Заради предприетите спешни действия за осигуряване на медицинска помощ в района д-р Меджидиев получи символа на Министерството на туризма отличието "Златна роза".

Намерението за сътрудничество бе подкрепено и с безвъзмездното дарение на болница Пирогов, след предварително писмено разрешение от министъра на здравеопазването, на компютърен томограф на Община Приморско. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови