Лекари от ИСУЛ представиха иновативни операции на конгрес

OFFNews 12 септември 2023 в 16:16 1100 0

Еленко Попов, Йорданка Узунова

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

доц. Еленко Попов и проф. Йорданка Узунова

Уникални за България операция, терапии и собствени разработки представиха уролози от УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ" на 22-ия Национален конгрес по урология, съобщиха от лечебното заведение. На научния форум Клиниката по урология и андрология участва с пет доклада. 

Д-р Дмитрий Дмитренко представи резултати от дългогодишния опит на клиниката в реконструктивната хирургия на мъжката уретра. Корпоропластика в ИСУЛ се прилага при болест на Пейрони, при която в пениса на мъжа подкожно се формират плаки, които водят до деформация и болезненост.

За да се отстрани проблемът, тези плаки се изрязват и се заместват с лигавица от устната кухина. Този подход при лечение на болестта на Пейрони се прилага за първи път в България и в малко страни в Европа. Използването на лигавица от устната кухина, в това число и от езика, се използва за уретеропластиката на пикочопровода.

Подходът е златен стандарт в лечението на тези заболявания в големите уроологични клиники в Европа и Америка, където началникът на Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ акад. проф. д-р Чавдар Славов е специализирал. У нас обаче се прилага само в столичната болница.

Най-младият член на екипа – д-р Ангел Божков представи мултидисциплинарна операция при която е отстранен патологичен канал между пикочния мехур и ректума при 69-годишен пациент.

Интервенцията е извършена от уролога акад. проф. д-р Чавдар Славов и от началника на Клиниката по хирургия проф. Николай Пенков, а ръководител на анестезиологичния екип бе проф. д-р Мая Белитова. По време на интервенцията беше изолиран ректума на пациента и зашита фистулата.

Лекарите използваха лигавица от бузата за затваряне на отвора към пикочния мехур. Подсигуряването на двата отвора се извърши с преместване на мускул от левия крак. Освен, че не е правена досега в България, операции като тази, са рядкост и в световен мащаб.

Специализантът по урология д-р Д-р Божков представи и доклад голямата честота на придружаващи заболявания при пациентите в урологията и множеството проблеми до които водят.

Доц. д-р Еленко Попов презентира резултатите от първите 30 пациента, които се подложиха на нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза. Иновативният метод представлява вътретъканно облъчване на жлезата със специални зърна йод 125 изотоп, което се явява алтернатива на хирургичното отстраняване на органа.

Методът беше въведен за първи път в България от екипа на акад. проф. д-р Славов преди 2 години, а отскоро лечението на пациентите се поема от държавата.

Проф. д-р Йорданка Узунова представи резултатите от наблюдавани постковидни урологични усложнения. Става цистити или прояви на свръхактивен пикочен мехур, които се засилват около 2-6 месеца след прекарания ковид или са появяват вследствие от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика