Лекари от Александровска: Ние сме за проверка на болницата, но по правилата

OFFNews 31 май 2021 в 10:28 1265 0

"Болно, тъжно и обидно е по този начин да се представя болницата след толкова работа, след толкова обучени лекари и специализанти. Ние сме "за" проверка, но нека тя да бъде извършена по надлежния ред, без медиен шум". Това заяви по БНТ проф. Марин Георгиев, началник на клиниката по урология в "Александровска болница". 

През последните 2-3 седмици обстановката в "Александровска болница" е много далече от нормалната. Основно това се дължи на факта, че всеки ден сме в медийното пространство с тезата, че болницата е пред фалит, обясни специалистът.

Той коментира подписка на 610 лекари, медицински сестри и други медицински работници в лечебното заведение в подкрепа на ръководството на болницата и с призив да бъдат оставени да работят спокойно. Подписката им е в контекста на обявените натрупани дългове на лечебницата. Медиците обявиха, че подкрепят проверка на разходите, но по правилата.

По думите на проф. Георгиев през последната година основните разходи са били за консумативи и медикаменти, за ремонтни дейности, договори за поддръжка на апаратура и 90% от протоколите за изразходвани средства са били свързани с организацията и реорганизацията на дейността, свързана с COVID-19.

Той заяви, че състоянието на Александровска болница е било тежко преди 7-8 години, когато не е имало с какво да работят, но сега лечебното заведение разполага с последно поколение апаратура.

"Ние сме гръбнакът на Медицинския университет", коментира и проф. Красимир Янев, ръководител на катедра "Урология" - На практика основните катедри са в "Александровска болница", обучаваме над 4000 студенти, специализанти от цялата страна работят при нас", подчерта той.

Професорите призоваха лекарите да не се конфронтират.

"Каквото има да става ще става, но мога да уверя, че това, което се случва, няма политически привкус. Искаме да работим нормално до излизане на резултатите от проверката", каза в заключение проф. Марин Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews