Лекар предупреждава: Безкронтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2020 в 14:01 3876 0

Снимка MediacalTime

Изкуственото повишаване на имунитета не е безобидно, а крие своите рискове, предупреждава проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в Университетска болница "Св. Иван Рилски", чрез БНР.

„Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система. Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение“ – казва имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно. "Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания. Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С. Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря“.

Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса, поясни още специалистът.

"Може би към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочат, че той не е склонен да мутира.

Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега, коментира още той и посъветва възрастните да си поставят противогрипна ваксина.

От времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента - коментира още проф. Кюркчиев.