Лекар: Не вярвам, че дискотеките и мачовете са гръбнака на икономиката

"Когато се правят компромиси, за да се спаси икономиката, е добре те да се приоритизират", смята д-р Румен Хичев

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2020 в 15:12 1710 1

Снимка Pixabay

"Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнака на българската икономика", каза пред БНР д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за COVID-19 в здравното министерство на САЩ, в коментар за слабия контрол, който се наблюдаваше в страната през последните седмици.

"Когато се правят компромиси, за да се спаси икономиката, е добре те да се приоритизират", заяви той.

По думите му повторното налагане на ограничителни мерки би дало резултати срещу разпространението на вируса.

Той препоръча да се наблегне на стратегическите сектори в икономиката - комуникации, транспорт, инфраструктура, а не да се слага всичко под общ знаменател, тъй като "всеки компромис има цена и трябва да се прецени дали си струва - от гледна точка на човешкото здраве".

Според него в България е допусната грешка, като е даден превес на сектори, където рискът е по-голям, а ползите за икономиката не са чак толкова големи, за да оправдаят този компромис.

Д-р Хичев коментира социологическите данни, според които 60% от българите смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена, като заяви, че ако се направи проучване ползата от предпазните колани в автомобилите, резултатите биха били подобни:

"Гарантирам, че може би 80% от българите ще смятат, че предпазните колани не носят никакво намаляване на риска. Това е пример. Да оставим ли тогава, по тази логика, хората сами да решават дали да закопчават коланите и с каква скорост да се движат".

По думите на лекаря не трябва да се допуска броят на болните, които се нуждаят от интензивно лечение, да надхвърли капацитета на лечебните заведения и капацитета на медицинските екипи.

Медикът сподели впечатление, че конспиративните теории "тровят обществения климат, объркват и подвеждат хората да действат в ущърб на своето здраве и безопасност".

Той беше категоричен, че носенето на маски трябва да е от всички, за да има ефект.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3706

1

zuljin

10.07 2020 в 15:15

К'ва икономика бе, мислиш ли, че на някой му дреме за икономиката, обслужват се само приятелските интереси...
Това далеч не е най-малоумното решение на простата МИЛИЦИОНЕРСКАТА клика.