Лекар: Не е нужно на плажа да стоим с маски, но в болница са необходими

OFFNews 28 май 2020 в 11:42 892 0

Снимка Pixabay

Не е нужно на плажа да стоим с маски, но ако посещаваме болница или други рискови места е хубаво да ги ползваме. Това каза по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Тя посочи, че маските трябва да бъдат носени правилно, а не да стоят на шията. Ако те не се използват по правилен начин – резултатът е нулев. „Ситуацията около инфекцията затихва и ще можем да се насладим на морето и планината в летния сезон“, добави Николова.

По думите ѝ хората могат да се върнат към обичайния си начин на живот, но ще има "една лека социална дистанция и всеки ще бъде внимателен към навиците си“. 

„Хубаво е да има осъзнаност, че нищо няма да бъде същото, но е добре и да има мерки, които да се спазват. Не трябва обаче, чрез тяхното въвеждане, да се внася смут в обществото“, смята адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя обясни, че когато мерките биват въвеждани, те са с цел опазване на общественото здраве, а не за удобството на единици. Петрова е на мнение, че въвеждането на мерки за борба със заразата трябва да бъдат пропорционални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови