Лечението на COVID-19 с моноклонални антитела може да започне още тази есен

От тези препарати ще се възползват хора, на които ваксините са противопоказани или са с компрометиран имунитет, посочи зам.-здравният министър Димитър Петров

OFFNews 08 юли 2021 в 12:10 1178 0

Снимка Архив

Три вида моноклонални антитела, на които предстои да бъде дадено разрешение за употреба, ще се използват при хора, за които ваксините срещу COVID-19 са противопоказани или са с компрометиран имунитет. Едно от тях вероятно ще бъде одобрено още през септември.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Това са препарати, които се прилагат в ранна фаза на заболяването (първите три дни), уточни той.

Работи се за нови доставки на ремдесивир през есента, посочи още Петров. Има и идея да се създаде резерв от най-необходимите медикаменти - нискомолекулните хепарини, кортикостероиди, както и няколко основни антибиотика. Предвижда се провеждане на определена процедура за тях, като ще се търсят лекарства с по-дълъг срок на годност, каза още Петров.

По думите му в страната ни има хидроксихлорохин в огромни количества, а срокът на годност на част от него изтича през тази и следващата година и вероятно няма да бъде използван. Около 3-4 хиляди опаковки ще бъдат предоставени на хора, които страдат от ревматологични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!