Критична точка: кампания осигурява средства за кислород в шуменската МБАЛ

OFFNews 20 ноември 2020 в 09:06 901 0

Гражданска кампания събира средства за осигуряване на кислород в МБАЛ Шумен, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов по Нова телевизия.

Ако преди зареждането с кислород преди е било два пъти месечно, сега се налага това да се прави два пъти седмично, каза д-р Костов.

Болницата е най-натоварената с пациенти за лечение на коронавирус в страната.

По последни данни в нея се лекуват 243 болни. Според директора вече се постига баланс между приети и изписани. Ежедневно се хоспитализират и освобождават за домашно лечение около 25 души.

"Нещата в екипа са много динамични, част от медиците се разболяват, други са под карантина като контактни, макар и трудно се справяме по някакъв начин с тази ситуация", обясни д-р Костов. Той изрази надежда, че с обособяване на кабинет за първичен преглед на пациенти със симптоми на COVID-19 в поликлиниката натискът върху лечебното заведение ще отслабне.

В момента се работи по разкриване на още 40 места за пациенти с коронавирус в бившата белодробна болница, там обаче се налага да се направи профилактика на кислородната система. Открит остава и въпросът дали ще има медици, които да обслужват тези нови легла.

Според първичната информация, в областта не може да се обособи чиста болница, тъй като в Шумен има една многопрофилна болница, а в другата голяма болница, във Велики Преслав, в момента една много голяма част от отделенията са карантинирани. 

Днес областните управители трябва да информират здравния министър какви са възможностите за обособяване на болница за коронавирус и чисто от заразата лечебно заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!