Кръводаряванията у нас се увеличават. Най-популярната кръвна група е А положителна

OFFNews 17 януари 2024 в 09:57 884 0

кръводаряване

Снимка Pixabay

Кръводаряване

Увеличава се броят на кръводаряванията в България, казва в интервю за БТА директорът на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) Николай Николов.

Предварителните данни за периода януари – октомври 2023 г. показват, че броят на кръводаряванията в България през 2023 г. се е повишил до 172 000 спрямо 2022 г., когато са били 168 807.

В България най-често срещаната кръвна група – сред 37% от населението, е А (+), докато в световен мащаб тя е 0 (+). Най- рядката кръвна група в страната ни и в света е АБ (-) и се среща в един процент от населението. На 28% от българите кръвната група е 0 (+), на 13% - В (+), на 7% - АВ(+), на други 7% - А (-) , на 5% - 0 (-), на 2% - В (-) и на 1% - АВ (-), посочва той.

Наши кръводарители са учащи, студенти и служители от столични училища, университети на територията на столицата, служители от медии и централни ведомства, от предприятия, от бизнес организации, фирми, банки, служители от МВР, религиозни общности, активисти от политически партии и др. Сред кандидат- кръводарителите се увеличава броят на младите, добре образовани хора. Голяма част от кръводарителите даряват за пореден път. Радостен факт е увеличаването през годините и на броя на дарилите за първи път, казва Николай Николов.

Какво да направим, ако наш близък спешно има нужда от кръв

Директорът на НЦТХ признава, че независимо от усилията на екипите на трансфузионната система, необходимост от кръвни съставки съществува. 

При предстоящи планови операции се обръщаме и към близки на болните с молба да помогнат при осигуряване на необходимите за лечението им количества кръвни съставки, каза още той. От изключително значение за нас е когато на молбата ни се отзовават близки на болни хора с рядко срещана антигенна специфичност и на които предстоят многократни кръвопреливания. Възможността да бъде унаследена се оправдава в голям процент от случаите, с което се увеличават възможностите ни да помогнем при трансфузионната терапия на болните хора, подчертава Николов, според когото дългосрочна цел на екипа на НЦТХ е спечелването на медийно лоби за каузата на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика