Консултант на Пфайзер: Не е вярно, че производителите на ваксини са освободени от отговорност

Консултантът по лекарствени регулации смята, че е неразумно мерките да се разхлабват преди празниците

OFFNews 13 декември 2020 в 11:58 8602 0

Нормално е хората да се страхуват от евентуални странични реакции при ваксините срещу COVID-19 заради бързата им поява, но към момента няма данни, които да говорят за вреда от препаратите.

Това обяви по бТВ д-р Андрей Младенов, който е председател на Българското дружество във Фрайбург и е консултант по лекарствени регулации. В продължение на 13 месеца той е работил като консултант за „Бионтех“, компанията, която съвместно с „Пфайзер“ разработват ваксина за COVID-19.

„Няма информация ваксините да отключват тежки странични реакции или заболявания. Независимо от бързата разработка, не трябва да забравяме, че регулаторните агенции това работят – оценяват риска спрямо ползите“, каза д-р Младенов.

Според него регулаторните органи са си свършили добре работата спрямо кандидатите, които очакват разрешение за употреба. При евентуални нежелани реакции след имунизация, отговорност носи производителят.

„Всякакви теории, че тези компании са освободени от отговорност, че те няма да изплащат обезщетения на пострадали – са спекулации и не трябва да им се обръща внимание“, добави експертът.

Д-р Младенов направи сравнение между противоепидемичните мерки в България и Германия. Той посочи, че е неразумно ограниченията у нас да се разхлабват преди празниците. По думите му в Германия хората разбират мерките и са против да се организира „пир по време на чума”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови