Колко точно е заразна еболата?

OFFNews 02 ноември 2014 в 16:21 12537 5

Помните ли в каква паника бяхме изпаднали от "птичия грип"? От сутрин до вечер все за него се говореше. Даже циганските оркестри за него песни пееха. Една фармацевтична компания направи милиарди от ваксини, за които после се установи, че са със спорна ефективност. Българският министър на здравеопазването Божидар Нанев беше уволнен и съден за това, че спешно е купил ваксини за далеч по-малко смъртноностния свински грип. Макар че при паниката, която бе създадена и около този вирус, сигурно щеше да бъде разкъсан, ако не беше купил ваксините.

Подобен е механизмът на паниката от ебола сега.

Никой не твърди, че еболата не е опасна. Напротив - опасна е. Тя е силно заразна и смъртоносна. Но нека да видим колко точно е заразна и смъртоносна и да сравним цифрите с мащабите на паниката. Досега по данни на СЗО са се заразили малко под 15 000 души. И това във всички страни и при положение, че заразата върлува в страните от Западна Африка, известни с лошата си хигиена и с пълната невъзможност да се приложат противоепидемиологични мерки.

Сайтът Information is Beautiful дава една интересна графика (натисни снимката горе за увеличаване) колко смъртоносна и колко заразна е еболата в сравнение с другите опасни болести.

Смъртните случаи от ебола към момента са малко под 4 500. Това е изключително висока смъртност, процентът вероятно ще се увеличи, но твърдение, че всеки заразен умира, е силно преувеличено и към момента има 2 болести, които са по-смъртоносни от еболата.

Според Information is Beautiful смъртността от ебола е 70% и това я прави третата по фатален изход болест. Най-нелечим е бясът, който е 100% смъртоносен. На второ място е СПИН (когато не се лекува) с 80% летален изход.

Почти 70% е смъртността и при туберкулозата.

За сметка на това еболата не е чак толкова заразна. Нейният Ro коефициент (броят лица, които един вирусоносител заразява) е малко над 2. При туберкулозата е 5,5.

Еболата е съвсем малко по-смъртоносна от птичия грип, при който смъртността е 62%, но е 2 пъти по-заразна.

Още няколко болести са сравними по опасност с еболата - бубонната чума (почти толкова смъртоносна, но по-малко заразна), полиомиелитът, дифтеритът и едрата шарка. При последните три смъртността е 6-7 пъти по-ниска, отколкото при еболата, но за сметка на това са около 3 пъти по-заразни.

Изводът?

Еболата е два пъти по-подходящо основание за масова паника отколкото птичия грип. Ако на някой му липсват притесненията и ходенето с маски по улиците, сега е моментът да се паникьоса.

И в същото време еболата е 2 пъти по-неподходящ обект за притеснения от туберкулозата, за която лекарите у нас от години алармират, но някак си не я схващаме като повод за паника, а само като част от творчеството на Смирненски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови