Колко точно е заразна еболата?

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2014 в 16:21 11374 5

Помните ли в каква паника бяхме изпаднали от "птичия грип"? От сутрин до вечер все за него се говореше. Даже циганските оркестри за него песни пееха. Една фармацевтична компания направи милиарди от ваксини, за които после се установи, че са със спорна ефективност. Българският министър на здравеопазването Божидар Нанев беше уволнен и съден за това, че спешно е купил ваксини за далеч по-малко смъртноностния свински грип. Макар че при паниката, която бе създадена и около този вирус, сигурно щеше да бъде разкъсан, ако не беше купил ваксините.

Подобен е механизмът на паниката от ебола сега.

Никой не твърди, че еболата не е опасна. Напротив - опасна е. Тя е силно заразна и смъртоносна. Но нека да видим колко точно е заразна и смъртоносна и да сравним цифрите с мащабите на паниката. Досега по данни на СЗО са се заразили малко под 15 000 души. И това във всички страни и при положение, че заразата върлува в страните от Западна Африка, известни с лошата си хигиена и с пълната невъзможност да се приложат противоепидемиологични мерки.

Сайтът Information is Beautiful дава една интересна графика (натисни снимката горе за увеличаване) колко смъртоносна и колко заразна е еболата в сравнение с другите опасни болести.

Смъртните случаи от ебола към момента са малко под 4 500. Това е изключително висока смъртност, процентът вероятно ще се увеличи, но твърдение, че всеки заразен умира, е силно преувеличено и към момента има 2 болести, които са по-смъртоносни от еболата.

Според Information is Beautiful смъртността от ебола е 70% и това я прави третата по фатален изход болест. Най-нелечим е бясът, който е 100% смъртоносен. На второ място е СПИН (когато не се лекува) с 80% летален изход.

Почти 70% е смъртността и при туберкулозата.

За сметка на това еболата не е чак толкова заразна. Нейният Ro коефициент (броят лица, които един вирусоносител заразява) е малко над 2. При туберкулозата е 5,5.

Еболата е съвсем малко по-смъртоносна от птичия грип, при който смъртността е 62%, но е 2 пъти по-заразна.

Още няколко болести са сравними по опасност с еболата - бубонната чума (почти толкова смъртоносна, но по-малко заразна), полиомиелитът, дифтеритът и едрата шарка. При последните три смъртността е 6-7 пъти по-ниска, отколкото при еболата, но за сметка на това са около 3 пъти по-заразни.

Изводът?

Еболата е два пъти по-подходящо основание за масова паника отколкото птичия грип. Ако на някой му липсват притесненията и ходенето с маски по улиците, сега е моментът да се паникьоса.

И в същото време еболата е 2 пъти по-неподходящ обект за притеснения от туберкулозата, за която лекарите у нас от години алармират, но някак си не я схващаме като повод за паника, а само като част от творчеството на Смирненски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2014 в 23:01

Американците са точно тези,които създадоха СПИН,птичи грип и неговата разновидност свински.Фармацефтичните компании освен лекарства разработват и "нови"болести.За целта използват доброволци на които обясняват че участват в експеримент.Точно такъв доброволец заразен с Ебола е пристигнал в африка и от него е тръгнала болестта.Милиони долари печелят компаниите от паниката,която създават.

07.11 2014 в 10:59

Пак ни промиват мозъците с тази шумотевица.Американци от червения кръст са хванати умишлено да заразяват с Ебола.Няма никаква епидемия.Целта е заразата да бъде обявена за такава, за да стъпят в Африка военни за "борба" с нея.Познайте без бой чии ще са войските - на чичо Сам, естествено.За да сложи ръка на диамантените мини в Африка, особено на тези в Сиера Леоне.Защото прехвалените американски зелени гущери отдавна са без покритие, отдавна са едни хартийки със стойност zero.

02.11 2014 в 19:35

"всички, които четат CNN, знаем, че"
Браво, Тодоре, че четеш CNN. Слагам шише ракия, че ще се сетиш на кого от този комикс ми приличаш:
www.phdcomics.com/comics.php?n=1174

02.11 2014 в 19:24

Абсолютно съм съгласен със сравнието на автора за ПАНИКАТА, която се създава ВСЯКА година покрай птичия, свинския грип, ебола, а догодина ще е нещо друго. Един англичанин пукна от препиване в Македония - ебола, на някой си му протекъл носа на летището - ебола...е не може така. Май има повече жертви на паниката, отколкото на болеста. Моят съвет е да се притеснявате повече от най-обикновения, класически и сополив грип - половин милион жертви всяка година в световен мащаб. Колко бяха от ебола? - 4,500. Е хайде наздраве!

02.11 2014 в 18:21

подобни статии не отразяват друго, освен неинформираността на автора.
а неуместните сравненията с "птичи" гриp просто издават неговата простотия.
след подобни думи :
"Еболата е съвсем малко по-смъртоносна от птичия грип"...
просто се качете на масата и поздравете цялото заведение с Радка-Пиратка...или друга.
всички, които четат CNN, знаем, че тези данни са силно изопачени - най-малкото поради това, че африканският офис на СЗО избра точно този момент, за да декларира своята "независимост" от централния офис в Женева.
в резултат до 23 юли не са подавани актуални данни за развитието на епидемията.
а единствените екипи, които са били на място са тези на "Лекари без граници".
аз не очаквам много от автора - примерно : колко български лекари "членуват" в тази органазация ?
СЛАГАМ ШИШЕ РАКИЯ ,ЧЕ НИТО ЕДИН.
и колко от "членуващите" споделят искането за увеличаване на здравните осигуровки.
СЛАГАМ ШИШЕ РАКИЯ ,ЧЕ ВСИЧКИ.
след подобни статии ще си мрете си също толкова неинформмирани, колкото и без тях - толкова е "смъртоносна" ебола.