Колективен имунитет се изгражда само към конкретен щам

Омикрон вероятно ще сложи край на пандемията, случаите у нас ще растат в следващите седмици, заяви доц. Ангел Кунчев

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2022 в 08:38 6419 0

Вероятно с варианта Омикрон ще се сложи край на пандемията. Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно.

Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по БНТ. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите и унас, прогнозира доц. Кунчев. 

Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията, обясни доц. Кунчев. 

Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип. 

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове. Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини, подчерта доц. Кунчев.

Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината.

Слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата, обясни той.

Относно онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

До края на февруари надали ще се промени срокът на зелените сертификати. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним, уточни още доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови