Кога да си сложите втора доза ваксина срещу COVID-19, ако сте забременели след първата?

OFFNews Последна промяна на 18 май 2022 в 11:33 843 2

Снимка Pixabay

При забременяване след първа доза от двудозовите ваксини срещу COVID-19, втората доза трябва да се постави след 12-та гестационна седмица, препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност "Акушерство и гинекология".

Ако бременната е преминала първия триместър на бременността и все още не си е поставила ваксина срещу COVID-19, е препоръчително да се ваксинира възможно най-скоро.

Не е необходимо да се отлага ваксинацията до раждането. Тя може да предпази от тежко протичане на заболяването и усложнения по време на бременността.

При бременните със съпътстващо заболяване е добре да се направи консултация с проследяващия гинеколог и със специалиста, наблюдаващ заболяването.

Според данните на експертния съвет рискът от спонтанен аборт при жени, ваксинирани срещу COVID-19, не се различава от този при бременните жени, които нямат поставена ваксина.

Същото се отнася и за кърмещите жени – при имунизирани срещу COVID-19 кърмачки не се наблюдава риск от ваксинацията за майката и новороденото.

Натрупаните до момента данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода, твърдят експертите.

Те подчертават, че доставената от иРНК ваксините в човешкия организъм иРНК не навлиза в клетъчното ядро, не взаимодейства с генома и не се репликира.

Скоро след ваксинацията човешкият организъм напълно разгражда всички съставки на ваксината.

иРНК ваксините не влияят върху човешката ДНК и не променят клетките на организма. Тези ваксини не съдържат жив вирус, т.е. при ваксиниране не може да се заразим.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при жени в репродуктивна възраст можете да намерите тук.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

kosmio

18.05 2022 в 23:32

Заглавието е така написано, че бих посъветвал забременялата да не ходи пак при същия лекар :P

14677

1

случайно прочетох

18.05 2022 в 11:51

Когато оглупеете достатъчно.
 
X