Кофеинът прави гъбичките по-устойчиви на лекарства

OFFNews 14 септември 2020 в 13:15 1882 0

Снимка Pixabay

Британски учени са открили, че кофеинът може да причини епигенетични изменения в гъбичките, които водят до развитие на резистентност към лекарства, пише сп. "Нейчър".

Досега се смяташе, че единственият начин за създаване на лекарствена резистентност при гъбичките е чрез промени в ДНК. Следователно съвременните методи за диагностициране на устойчивост към лекарства се основават на секвениране на ДНК. Новото откритие на специалисти от университета на Единбург показва, че това може да се постигне с помощта на епигенетични мутации.

Епигенетичните мутации се различават от генетичните по това, че в хода им се променя не самият генетичен код, а опаковката на ДНК спиралата. Поради това производството на протеини от гъбичките се променя и могат да се появят нови свойства. За да покажат това, изследователите са провели експеримент, обработвайки дрождите Schizosaccharomyces pombe с кофеин, за да имитират ефектите от противогъбични препарати.

Учените са открили, че подобни устойчиви дрожди съдържат мутации в химични маркери, които влияят на пространствената организация на тяхната ДНК. Някои гени са опаковани в хетерохроматин, който потиска активността на други генетични последователности и по този начин предизвиква лекарствена резистентност в организма.

Откритието може да помогне за създаването на нови методи за лечение на устойчиви инфекции. Това ще изисква промяна на съществуващи епигенетични препарати или разработване на нови лекарства, които взаимодействат с гъбичния хетерохроматин. Подобни лекарства могат да намалят вредите върху селското стопанство, причинявани ежегодно от гъбични заболявания.

Медикаментите могат да бъдат полезни и за лечение на животни и хора, заразени с резистентни щамове на микроорганизми.

Проблемът с устойчивостта на патогените към съществуващите антибактериални терапии е доста сериозен и налага спешни мерки. Поради тази причина учените активно работят за намиране на нови методи за борба с бактериите и гъбичките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови