Климатичните промени затрудняват борбата със СПИН, малария и туберкулоза

OFFNews 19 септември 2023 в 10:07 466 0

фонд

Снимка Скрийншот

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария

Ръководителят на Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария предупреди, че глобалното затопляне и международните конфликти усложняват процесите за справяне с три от най-смъртоносните инфекциозни болести в света, съобщи Ройтерс.

Международните инициативи за борба с болестите до голяма степен възстановиха дейността си, след като бяха силно повлияни от COVID пандемията, пише в доклада за резултатите на Фонда за 2023 г., публикуван в понеделник.

Нарастващите предизвикателства, причинени от глобалното затопляне и конфликтите обаче, означават, че вероятно целта да бъде сложен край на СПИН, туберкулоза и малария до 2030 г. няма да бъде постигната, освен ако не бъдат предприети „извънредни стъпки“, каза Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалния фонд.

Той добави, че са постигнати и резултати. Например през 2022 г. 6,7 милиона души са получили лечение за туберкулоза в страните, в които Глобалният фонд инвестира – 1,4 милиона души повече, отколкото през предходната година. Фондът също така е помогнал за предоставянето на антиретровирусна терапия за ХИВ на общо 24,5 милиона души и също е осигурил 220 милиона мрежи против комари.

В изявление, придружаващо доклада, Фондът каза, че възстановяването след пандемията е станало „много по-предизвикателно заради комбинация от взаимосвързани и конфликтни кризи“, сред които е глобалното затопляне.

Маларията се разпространява във високопланинските части на Африка, които преди са били твърде студени за комарите, пренасящи болестотворния паразит. Екстремните метеорологични явления като наводненията претоварват здравните служби, водят до разселване на общности, предизвикват нарастване на инфекциите и прекъсват лечението на много различни места, се казва още в доклада.

В страни като Судан, Украйна, Афганистан и Мианма достъпът до уязвимите общности също представлява огромно предизвикателство поради рискованото положение.

Според Сандс все още има надежда - отчасти благодарение на иновативните методи за превенция и диагностика. Тази седмица е планирано да се проведе среща на високо равнище в рамките на Общото събрание на ООН, за да се обсъди борбата с туберкулозата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика