Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Китай пак въвежда ограничения заради нови случаи на коронавирус

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 09:19 3379 0

Снимка БТА/AP

Полицаи и охранители стоят пред жилищна сградата, на която бе наложен ограничителен режим заради положителни случаи за коронавирус в намиращ се наблизо пазар в Пекин.

Китай съобщи за 49 нови случая на коронавирус, а столицата Пекин отново въведе мерки за ограничаване на ново разпространение на заразата, предаде АП.

36 от случаите са в Пекин. Проследяването им води до пазар, който снабдява голяма част от столицата с месо и зеленчуци.

При други 10 вирусът е внесен от чужбина. Три случая са установени в провинция Хубей, където възникна вирусът миналата есен.

Националната здравна комисия заяви, че 177 души се лекуват от COVID-19, а 115 са в изолация и са наблюдавани за проявяване на признаци на болестта или са дали положителни проби, без да проявяват симптоми.

Потвърдените случаи на коронавирус в Китай от началото на пандемията са общо 83 181, а смъртните случаи - 4634.

Новите случаи на коронавирус през уикенда са най-големият дневен брой заразявания от два месеца в Китай. Това накара властите временно да спрат възобновяването на някои учебни занятия и да отменят разхлабването на някои мерки за социална изолация.

В Европа тече противоположният процес. Днес България облекчава още мерките, същото прави и Гърция и карантината за влизащи, включително от страната ни, отпада.

Ограничителните мерки облекчава и Франция, чийто президент Еманюел Макрон обяви „пълна победа“ срещу коронавируса. Предстои пълното отваряне на кафенетата и ресторантите в района на Париж.

В Австрия се отменя задължителното носене на маски при посещение на магазини, ресторанти, хотели, музеи, училища и на религиозни служби. Работното време на заведенията за обществено хранене се удължава до 1 часа през нощта, а ограничението за групи е до 4 души.

Швейцария отваря границите си за европейски граждани от страните в Шенген. В списъка на рисковите държави обаче за момента остават тези, които не са част от зоната за свободно движение като България, Хърватия и Румъния, а също така и Великобритания.

Германия отменя всички гранични ограничения. Отменят се и предупрежденията за пътуване в 29 европейски държави.

От днес в Италия на практика се отменя карантината, наложена на 10 март. Властите разрешават например отново да бъдат отворени театрите и кината, децата да заминат за летни лагери, да започнат работа СПА- комплексите.

Гражданите на Чехия могат да се движат свободно в страните от Евросъюза, без да е необходимо при завръщането си да бъдат под двуседмична карантина и да предоставят данни за отрицателен тест за коронавирус. Необходимостта от такива данни се запазва само за идващите от Португалия, Швеция и част от Полша, където епидемиологичната ситуация за момента остава сериозна.

Финландия и Норвегия отменят ограниченията за пътуване в страните в Северна Европа. Финландските власти освен това запазват забраната само за Швеция, а разрешават пътуванията и до балтийските държави.

Правителството на Нидерландия разрешава пътуванията с цел туризъм до 16 европейски държави.

Властите в Молдова отменят забраната за международните полети като част за облекчаване на мерките срещу коронавируса. Първите самолети ще бъдат по линията Кишинев-Минск. В страната подновяват работа хотели и ресторанти.

В Грузия се възобновяват вътрешния туризъм и пътуванията с влак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови