Китай омаловажи информацията за опасен щам на свинския грип в страната

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2020 в 16:16 1142 0

Китай, първата държава засегната от COVID-19, "проявява хладнокръвие" след съобщението за открития там нов щам свински грипен вирус с характеристики на потенциална пандемия, предаде АФП.

Вирусът G4 произхожда генетично от щама H1N1, предизвикал пандемия през 2009 г. Запитан за него, Чжао Лицзян, говорител на външното ведомство заяви, че Китай ще продължи да "наблюдава болестта, ще съобщи за нея (ако е необходимо) и ще я лекува своевременно".

"Изводите на експертите са, че цитираната в статията извадка е малка и непредставителна", каза Чжао Лицзян.

Статия за изследването на специалисти от китайски университети и от китайския Център за профилактика и борба със заболяванията, беше публикувана в американското сп. "Протоколи на Националната академия на науките" (PNAS).

От 2011 до 2018 г. те са взели 30 000 назални проби от прасета в кланици в 10 китайски провинции и в една ветеринарна болница. Изолирани са 179 вируса свински грип.

Според изследователите заразилите се хора, които са били контактни с прасетата, са сравнително много - 10,4%. Те мислят, че вирусът G4 вече е преминал у хора, но няма доказателства дали може да се предава от човек на човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови