Китай одобри първата си ваксина срещу COVID-19

Страната регистрира и първи случай на новия щам - 23-годишна жена, пристигнала от Великобритания

OFFNews 31 декември 2020 в 14:53 1779 0

Снимка БТА/Xinhua

Одобрената китайска ваксина срещу COVID-19

Китайското правителство обяви днес, че е дало условно разрешение за китайска ваксина срещу коронавирус след първоначални анализи на клинични изпитвания, чиито резултати показват, че тя е ефективна, предават световните агенции. Това дава положителен сигнал за глобално разпространение на китайски ваксини, отбелязва The New York Times.

Кандидат-ваксината е първата с одобрение за обща употреба в Китай. Тя все още не е пусната за приложение. Одобрението ѝ идва от National Medical Products Administration (NMPA).

Производителят е контролираната от държавата компания Sinopharm.

Оттам съобщават, че кандидатстващата за приложение ваксина е създадена от Пекинския институт за биологични продукти и че ефикасността ѝ е 79% във фаза 3 на клиничните изпитвания според междинен анализ.

Зам.-министър на здравеопазването заяви, че ваксината ще бъде осигурена безплатно за китайската общественост.

В клиничните изпитвания са участвали повече от 60 хил. души от страни като ОАЕ и Бахрейн.

Властите обаче не споделят критично важни подробности за нея, например проявили ли са се сериозни странични ефекти по време на изпитванията. Няма информация също така за демографските особености на включеното население.

Китай планира да ваксинира десетки милиони души.

Междувременно страната потвърди първи случай на регистриран с новия щам на коронавируса, за който към момента се знае, че се разпространява по-бързо, но и че не може да се твърди, че е по-опасен. Пациентката е пристигнала от Великобритания на 14 декември. Тя е на 23 г. Приета е в болница. Не проявява тежки симптоми, съобщава AFP.

На 24 декември Китай забрани директните полети към и от Великобритания заради новия щам.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!