Кацаров за високата смъртност от COVID-19: Здравните власти не лекуват, лекуват болниците

OFFNews 06 декември 2021 в 09:02 2065 0

Снимка БТА/Архив

„Здравните власти не лекуват, лекуват лечебните заведения. Ние само следим за организацията. Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Още от лятото беше планирано всичко. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли", това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по Нова телевизия, в коментар за високата смъртност от коронавирус у нас.

Служебният министър не коментира ниското ниво на превенцията у нас. Само добави, че 90% от починалите са на над 60-годишна възраст и не са имунизирани, затова е призовал възрастните да се ваксинират.

Отговорност според него имали и партиите, които допринесли за нежеланието на хората да се имунизират, тъй като в предизборната кампания се е злоупотребявало с темата.

По думите му България е успяла да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун, докато на много места в Европа в момента има пълно затваряне. 

Той потвърди, че имунизацията трябва да остане доброволна.

Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря МОН.

Всъщност за доставките отговаря именно Министерството на здравеопазването и това стана ясно от останалата част от интервюто му. МЗ прави поръчките и сключва договорите с доставките. Работата на МОН е свързана с разпределянето на доставките по училища.

Кацаров каза:

„Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни д-р Стойчо Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

След това обясни, че доставките закъсняват, защото идват от Китай:

"Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, припомни министърът на здравеопазването.

Според него затихването на епидемичната вълна е резултат от въвеждането на зеления сертификат. Той подчерта, че този подход се прилага за пръв път у нас.

Кацаров отказа да коментира версията, че следващият здравен министър ще е проф. Асена Сербезова, но посочи, че ще ѝ бъде много трудно, защото отговорността за преодоляването на пандемията ще падне изцяло върху нея. Все пак, допълни той, на нея ще ѝ бъде по-лесно, защото срещу мен бяха всички партии.

По думите му в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. „Така ще дадат пример на обществото, така че ги призовавам да гласуват такова решение”, заключи Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!