Фондът за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари

Ружа Райчева 30 юни 2022 в 14:23 2839 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Фондът за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари и средствата в него не са използвани до момента. Ако нещо трябва да бъде допълнено в заключителните разпоредбни на Закона за държавния бюджет, то трябва да е само за балансиране на бюджета на НЗОК.

Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански, след като от "Възраждане" изразиха опасения дали ще бъдат отпуснати допълнителните пари в размер на 14 милиона лева за лечение на деца в чужбина, гласувани с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Преди два дни парламентът прие Закона за бюджета на НЗОК на второ четене и изненадващо прие две предложения на "Възраждане" - едното за 10% увеличение на заплатите в здравната каса и другото за отпускане на 14 милиона лева за скъпоструващо лечение на тежко болни деца. 

Днес на брифинг в парламента от "Възраждане" Цончо Ганев каза, че се обмисля как с промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за тази година - тяхното предложение за отпускането на допълнителните 14 милиона лева да отпадне.

Според "Възраждане" парите за лечение на деца в чужбина няма да бъдат отпуснати и по тази причина те ще пратят писмо до президента Румен Радев в знак на протест. 

"Няма да допусна да се спекулира с информация, особено по тема, толкова болезнена за всички - каквато е лекуването на децата в чужбина. Аз и моите колеги от ИТН сме внесли за разглеждане Закона за личната помощ, до който не се стигна в пленарната зала, но мина през всички комисии. Никой от нас не си е позволил да прави популизъм по тази тема. Не можем да допуснем заради това целият бюджет на НЗОК да бъде дебалансиран", уточни Любомир Каримански. 

Той подчерта, че във Фонда за лечение на децата в чужбина има достатъчно пари, и ако е имало откази за лечение, то е било по други причини, вероятно лекарски или административни. 

Любомир Каримански заяви, че парламентарната бюджетна комисия работи в полза на децата, които трябва да бъдат лекувани в чужбина. Той каза още, че е изискал справка за проведените лечения от НСИ, като целта е да се установи причината за всеки отказ на лечение и дали е заради липса на средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови